×
Zavolejte nám: +420 603 214 301
×
Napište nám

Lze zvládnout likvidaci firmy svépomocí? Ano, ale ...

14. 08. 2018

Likvidaci obchodní společnosti, případně i proces insolvenčního řízení, jistě, dříve či později, zvládne každý - samozřejmě za přispění svého účetního, advokáta a daňového poradce. Tato odpověď však skrývá mnohá "ALE"...

Prvním z nich je ČAS. Proces likvidace, i když je společnost absolutně bezproblémová, trvá v ČR prakticky déle než jeden rok (Počítáno od rozhodnutí o zrušení společnosti s likvidací po její výmaz z Obchodního rejstříku). Pokud je ve věci společnosti zahájeno insolvenční řízení, počítejte minimálně 2 - 5 let. Během této doby jste pořád v pozici jednatele, příp. společníka společnosti, což může v případě, že chcete dále podnikat, vykonávat veřejnou funkci, případně nastoupit do zaměstnání, znamenat významné komplikace. Současně musíte stále poskytovat součinnost finanční správě, věřitelům, soudu, atd. Pokud starost o svoji firmu přenecháte nám, podpisem příslušného notářského zápisu přestáváte být jak jednatelem, tak společníkem společnosti a Vaše angažmá k tomuto dni skončí. Veškerou agendu společnosti následně převezmeme my a budeme ji spravovat namísto Vás.

Druhým "ale" jsou NÁKLADY. Váš právník či daňový poradce Vám budou samozřejmě rádi poskytovat "cenné" konzultace a rady po celou dobu likvidace, resp. insolvenčního řízení. Tyto náklady zpravidla přesáhnou cenu, kterou si převzetí společnosti a její likvidaci účtuje naše firma. Váš právník či daňový poradce Vás současně v žádném případě nevystřídají v pozici jednatele, či společníka - a tak veškerá odpovědnost za konkrétní úkony zůstává stejně na Vašich bedrech.  

Než tedy dospějete k rozhodnutí likvidovat si svoji firmu sami, vyhodnoťte si, zda (i) máte čas se potýkat s likvidací na úkor jiné činnosti, (ii) kolik Vás to bude stát (účetní a právní služby) a (iii) jestli na to vůbec máte nervy. Jsme si jisti, že pokud všechny tyto okolnosti zvážíte, jistě se rozhodnete pro spolupráci s námi.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace